Islanda – tărâmul mitic unde zeii se luptă și își arată puterea prin cutremure și tunete. Capătul de lume unde fumul care iese dintr-un vulcan nu e doar un fum, e format din suflete din iad. Casa magică a elfilor care fumează. Islanda – singurul loc din lume unde poți să cobori în cel mai bine conservat vulcan: Thrihnukagigur.

În septembrie 2014, am ajuns să-l explorez.

Spre Thrihnukagigur

Spre Thrihnukagigur

Islanda vulcanică

Din punct de vedere geologic, Islanda are doar 15 milioane de ani vechime și e aproape un bebeluș. Fiind una dintre cele mai active regiuni vulcanice din lume, se pare că travaliul nu s-a încheiat nici până acum.

Pe lista celor 130 de vulcani islandezi se află și Thrihnukagigur. E la doar jumătate de oră de Reykjavik, în centrul unui lanț montan submarin care traversează Atlanticul. Mot a mot, numele lui înseamnă “Craterul cu trei vârfuri”. Vulcanul doarme de aproape 4.000 de ani. Ca să punem lucrurile în perspectivă, la ultima lui erupție, se construia Marea Piramidă din Giza.

Mai există și alți vulcani în lume care pot fi explorați, ca de exemplu Furna do Enxofre în Azore, dar Thrihnukagigur e cu adevărat unic. E intact și extrem de bine conservat. E ca și cum magma a dispărut din interiorul lui. Presupunerile sunt că ea s-a solidificat pe pereții vulcanului, sau s-a scurs spre centrul planetei. A rămas în urmă doar un sistem complex și impresionant.

Structura unică a lui Thrihnukagigur a fost descoperită în 1974 de exploratorul Árni B Stefánsson. Avea 25 de ani și nu și-a dat seama peste ce a dat. La prima lui coborâre în vulcan, era singur, prins de o funie și fără surse importante de lumină. Nu i-a plăcut, așa că nu s-a întors timp de 17 ani. Când totuși a revenit, a realizat că avea de-a face cu o bijuterie geologică. Așa că, din vara lui 2012, accesul în interiorul vulcanului le este facilitat și turiștilor.

Detalii de pe drum

Detalii de pe drum

Spre Thrihnukagigur

Spre Thrihnukagigur

La Thrihnukagigur

La vulcan

Cum ajungi la Thrihnukagigur

Turul vulcanului este operat de 3H Travel, o agenție turistică islandeză. Până la cel mai apropiat punct de vulcan se poate ajunge cu ei, cu un microbuz sau cu elicopterul. Apoi urmează o drumeție lină de 3km până la Thrihnukagigur, printr-un câmp de lavă. Traseul trece peste separarea faliilor tectonice, iar un pod mic marchează zona.

Aproape de vulcan e un container metalic unde se face echiparea turiștilor cu hamuri și căști de protecție. Coborârea în vulcan se face cu un scripete de spălător de geamuri.

Trecerea peste faliile tectonice

Trecerea peste faliile tectonice

Sistemul de coborare in vulcan

Sistemul de coborâre în vulcan

Cum e în interiorul vulcanului

De afară, chiar și atunci când începe coborârea, nu există indicii care să trădeze amploarea vulcanului. Dechiderea inițială e de doar 4 pe 4 metri. Dar lucrurile se modifică dramatic.

În vulcan se coboară până la 120 de metri adâncime. Pe orizontală, e loc de aproape 3 terenuri de baschet. Pe verticală, în Thrihnukagigur încape Statuia Libertății și tot mai e loc. Sau Hallgrimskirkja, biserica islandeză cea mai reprezentativă. Peste tot e numai măreție, în ciuda trecutului geologic extrem de violent al locului.

Spectrul de culori este incredibil și foarte intens. Zonele galbene au fost colorate așa de gazele bogate în sulf, roșul arată oxidarea puternică, iar porțiunile albastre sunt de la loviturile pietrelor imense de pereți. Unde magma s-a scurs și apoi s-a întărit, au rămas mici țurțuri cristalizați.

Înăuntru nu miroase a sulf sau a vreun alt element special. E doar aerul curat al Islandei.

Coborarea in vulcan

Coborârea în vulcan

Detaliu din interior

Detaliu din interior

Cum se vede iesirea din interior

Cum se vede iesirea din interior

Experiența mea intensă

Eu am fost copleșită de măreția vulcanului. Până atunci, nu mai fusesem nici măcar într-o peșteră. Separarea de lume a fost extrem de puternică și întărită de faptul că nu mai vedeam nimic altceva decât vulcanul. Nu am auzit atât de multă liniște niciodată. Tot ce am avut de făcut a fost să îmi conștientizez neimportanța și să admir frumusețea forțelor naturii.

Temperatura în vulcan e mereu de 6°C, dar mie-mi ardeau obrajii și nu mai reușeam să-mi stăpânesc emoțiile. Știu că obiectiv, după ceas, am stat înăuntrul vulcanului aproape 40 de minute. A fost că și cum am clipit de două ori și gata, era timpul să ies.

Dar n-am fost niciodată mai fericită decât într-un vulcan în Islanda.

Momentul meu de wow

Momentul meu de wow

Detalii administrative

Tururile în interiorul vulcanului se fac numai din mai până în octombrie, când vremea o permite. La finalul sezonului, totul se demontează și se ia de acolo, într-un adevărat spirit ecologic.

Întreaga excursie durează cam 5-6 ore și se face numai în grupuri mici, deci experiența e și mai personală. E nevoie de o pereche de bocanci buni, îmbrăcăminte adecvată vremii și un nivel de fitness moderat.

Prețul e de 42.000 ISK, adică aproape 1.400 de lei, în care e inclus totul, de la drum, la echipamente de protecție și o masă după aventură. Convingerea mea e că merită fiecare bănuț.

Drumul de întoarcere

Drumul de întoarcere

Mai multe detalii sunt pe site-ul lor. Iar fotografia asta la 360° ar trebui să convingă orice amator de adrenalină să ajungă la Thrihnukagigur.


Eu m-am îndrăgostit atât de tare de Islanda, de formele de relief și de vremea schimbătoare, că nu mi-a ajuns o săptămâna acolo. În septembrie mă întorc, într-un tur de forță în jurul întregii insule. Vulcanul e din nou pe lista mea.

Takk fyrir, Island! Mulțumesc, Islanda!

Reykjavik din elicopter

Reykjavik din elicopter

Reykjavik

Reykjavik

Hallgrimskirkja, biserica care încape în vulcan

Hallgrimskirkja, biserica care încape în vulcan